Y.ÖREN CAMİİ- 21.11.2015

BAŞKANIN AÇILIŞ KONUŞMASI

 Değerli Yıldırımörenli Hemşehrilerimiz !

Bu sene  düzenlediğimiz, “YAYLA ŞENLİĞİ”ne   uzaktan, yakından, genç, ihtiyar buraya kadar gelerek,davetimize katılan herkese teşekkürlerimi sunarım.

Şenliği yaylada düzenlememizin nedeni; Gelen misafirlerin K.Hamam Kaymakamı Sn. Mustafa Çit tarafından  Restorasyonu yaptırılan; “DURALİ DEDE TÜRBESİ”  ile dernek tarafından malzemesi karşılanarak yaptırılan ,”ÇOBAN BARINAĞI”nın görülmesi ve eski yayla anılarımızın tazelenmesini sağlamaktır.

Bu şenliğimize katkıda bulunan; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Melih Gökçek Bey’e,  K.Hamam Belediye Başkanı Sn. Coşkun Ünal Bey’e, K.Hamam Kaymakamı Sn. Mustafa Çit Bey’e,  geçen sene Durali Dede Türbesi önündeki yayla yolunun  dozerle açılmasında katkısı bulunan  İl Genel Meclisi Başkanı Sn. Ahmet Arslanoğlu’na, dört gün önce ameliyat olduğu halde, aktif olarak bu şenliğin yapılmasına katkıda bulunan Köy Muhtarı Ömer Akbal  Bey’e de  ayrıca teşekkürlerimizi sunarız.

Y.Ören köyümüz bürokrat ve işadamlarından; Sn. Rıza Topuz ve Mürsel Can Bey de ;  işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamayacaklarını telefonla bana söyleyerek, gelen  misafirlere özel selamlarını  iletmemi istemişlerdir.

Bugün çoğumuz büyük şehirlerde yaşıyoruz, Büyükşehirlerdeki iş hayatının stresi, öğrencilere sınav stresi, her gün yaşanan trafiğin stresi ve  hava kirliliği ile bedenimizi ruhumuzu cendereye alarak, sanki suyun demiri paslandırdığı gibi bizleri tahrip ediyor. Bu nedenle, 50-60 yaşlarında ağır ameliyatlar ve stres sonucu psikolojik hastalıklar(panik atak ve tükenmişlik sendromu gibi..) artmaktadır.

Büyük şehirlerin insanı yıpratan ortamından kısmen de olsa hafta sonu veya yıllık tatilde uzaklaşabilmek için, şehire yakın, doğa ile iç içe yaşanacak havası, suyu temiz, stressiz ortamlara  ihtiyaç duyulmaktadır. İşte Y.Ören Köyümüz ve yaylamız, bu ihtiyaca cevap verebilecek doğal güzelliğe sahip, Ankara’nın 100 Km. yakınında,yani  piknik alanında bulunmaktadır.

Köyümüzden Harita Subayı Sn. Abdullah Çalışkan Bey, Köydeki babasından kalan eve, cuma günleri gelip, pazartesi günleri Ankara’daki işine rahatlıkla gidip gelebiliyordu. Bu örnek bir uygulamadır.

Ferdi Tayfur’un dediği; “KÖYÜMÜZE DÖNELİM,” sözünü bu yayla şenliğimizin sloganı yapalım. Ben yurt dışında da bulundum. Hollanda ve İsviçre’de şehirde çalışanların hafta sonları ve tatillerini geçirebilecekleri  “YAZLIK EVLERİ” var.

Köyümüz ve yaylamız,  Ankara’nın piknik alanı içinde, yani 100 Km. mesafededir. Eğer Konya veya Kayseri kadar uzak olsaydı, hafta sonları gelip gitmek zor olabilirdi.

Ulaşım imkanlarımız arttı. Şenliğimize servis ile gelmek isteyen sadece 23 kişi oldu. Ben bu rakamı, en az 60-70 kişi olur, diye düşünüyordum. Demek ki; son yıllarda  özel araba sayısındaki artış, servis ile gelenleri azalttı.

Ben 12 yaşlarında iken, bu yaylada yaşadım. Sabire Ebem,  buz gibi kuyu suyundan yayık ayranı yapar, ben de içerdim. Akşamları eşeğe yüklenen odunları, ay ışığında köye taşırdım. Köyden, K.Hamam’a cumartesi gecesi yatsı vaktinde eşeklerle yola çıkar,Pazar  günü sabah: 07.00’de K.hamam’a varırdık.

Soruyorum; “Yayla Şenliğimize köyden yaylaya kadar, eşek ile gelen var mı? Eğer varsa o kişiye 100.-TL ödül vereceğim.” ( Cevap beklendi, hiç kimseden bir cevap çıkmadı.) Demek ki ; ulaşım imkanlarımız arttı, herkes özel araba ile artık yaylaya kadar kolaylıkla gelebiliyor.

Bu köyden büyük ebemiz; “AFİFE ÜNVER,”  102 yaşında vefat etti. (Allah, makamını Cennet etsin.) Soruyorum; “ Gelen misafirlerden 100 yaşında olan var mı? Eğer varsa bu kişiyi köyümüzün en yaşlısı olarak burada ilan edelim. kendisine hürmet edip, elini öpelim.” (Bir süre beklendi fakat hiç kimseden Y.Örenli böyle yaşlı bir kimse olduğuna dair cevap gelmedi.)  Demek ki; büyük şehirlerde 100 yaşını bulan insanlarımız artık yok. Şehrin yıpratıcılığı, genç yaşlarda öteki aleme gitmemizi sağlıyor.

K.Hamam’ın köylerinde son 30 yıldan bu yana “Nüfus azalması var” Bazı köyler, 2-3 haneye kadar inmiş, örneğin; Y.Aksak Köyünde iki kişi yaşadığını öğrendim. Bu üzücü bir durum. Köyümüzde şu anda 17 hane var, yaz aylarında bu 40 haneye kadar çıkıyor.

Köyümüzde son yıllarda emeklilerin yeni ev yapması ile bir canlanma başladı. Köydeki  ev sayısının artması, Ferdi Tayfur’un; “KÖYÜMÜZE DÖNELİM,”  sözünün yerine gelmeye başladığını gösteriyor.

Şenliğimize katılan herkese, teşekkürlerimi sunar, gelecek yıllarda yapılacak şenliklere de katılmalarınızı bekler, hepinize mutluluk ve neşeli dakikalar dilerim.                                                                        Saygılarımla,

Dr.Abdulcelil ÜNVER

Dernek Başkanı

Emine Teyzemizi ziyaret ettik.

Emine Teyzemizi hasta yatağında ziyaret ettik. Hasta ziyaretinin ve Sıla-ı Rahim’in önemini bildiğimiz ve yaşatmaya çalıştığımız güzel hasletlerimizin devam etmesini ve hastalarımızın şifaya kavuşmasını Yüce Mevla’mızdan niyaz ediyoruz.

Veysel TOPUZ’u evinde ziyaret ettik

Hacıgilin Kezban’ın oğlu Veysel TOPUZ’ evinde ziyaret ettik. Allah sağlık ve sıhhatle dolu bir ömür nasip etsin.

Hafız Yaşar Ünver’i Ziyaret Ettik.

Dernek Yönetiminden Hasan BÜLBÜL ile birlike köylülerimizden Sami CEBECİ, Cemal BÜLBÜL ve Mustafa BÜLBÜL ile birlikte Hafız Yaşar ÜNVER hocamızı ziyaret ettik. Hocamızın iyileşme yönündeki haberleri bizleri mutlu etti. Kendisine acil şifalar diliyor, tüm sevenlerinden dua etmelerini istirham ediyoruz.